Wat is responsief webdesign?

Wat is responsief webdesign?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Responsief webdesign, ook wel bekend als responsive webdesign (rwd) of responsief ontwerp, is een benadering van het ontwerpen en bouwen van websites waarbij rekening wordt gehouden met verschillende soorten apparaten, zoals computers, tablets en smartphones. In plaats van aparte websites te ontwerpen voor elk apparaat, past responsief webdesign de vormgeving van de site aan op basis van factoren zoals schermgrootte en browsermogelijkheden. Het biedt voordelen zoals het behouden van alle content op mobiele apparaten, het verminderen van ontwikkelings- en onderhoudskosten en het bieden van een optimale gebruikservaring op verschillende apparaten. Responsive webdesign maakt gebruik van technieken zoals het gebruik van flexibele lay-outs en afbeeldingen, mediaquery’s en progressive enhancement om een naadloze ervaring op alle apparaten te creëren.

Belangrijkste punten

 • Responsief webdesign past zich automatisch aan verschillende apparaten aan.
 • Het vermijdt de noodzaak om aparte websites te ontwerpen voor elk apparaat.
 • Responsief webdesign zorgt voor een optimale gebruikservaring op verschillende apparaten.
 • Het helpt bij het behouden van alle content op mobiele apparaten.
 • Responsief webdesign maakt gebruik van flexibele lay-outs, afbeeldingen en mediaquery’s.

Voordelen van responsief webdesign

Responsief webdesign biedt verschillende voordelen ten opzichte van het ontwikkelen van aparte mobiele websites. Door een website responsief te maken, blijft het merendeel van de content toegankelijk op mobiele apparaten, zonder dat er aparte websites voor elk apparaat ontwikkeld en onderhouden moeten worden. Dit helpt bij het besparen van ontwikkelings- en onderhoudskosten. Bovendien biedt responsief webdesign een optimale gebruikservaring op verschillende apparaten, van kleine schermen tot hoge resoluties. Het stelt ontwerpers ook in staat om minder relevante content achterwege te laten bij mobiele bezoekers, waardoor de website sneller laadt en rekening houdt met kosten voor mobiel dataverkeer.

Een ander voordeel van responsief webdesign is de vereenvoudigde vormgeving. In plaats van verschillende ontwerpen te maken voor verschillende apparaten, kan één enkel ontwerp worden gebruikt dat zich automatisch aanpast aan de schermgrootte. Dit zorgt voor consistentie en een uniforme uitstraling op alle apparaten, wat de herkenbaarheid en betrouwbaarheid van de website ten goede komt.

Daarnaast draagt responsief webdesign bij aan de verbetering van de content toegankelijkheid. Gebruikers kunnen gemakkelijk alle content van de website bekijken, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Dit is vooral belangrijk voor mobiele gebruikers, die vaak op zoek zijn naar specifieke informatie en direct toegang willen hebben tot relevante content.

Kortom, responsief webdesign biedt voordelen zoals kostenbesparing, een optimale gebruikservaring en vereenvoudigde vormgeving. Door gebruik te maken van responsief webdesign kunnen bedrijven hun bereik vergroten en een naadloze gebruikerservaring bieden op verschillende apparaten.

voordelen van responsief webdesign

Ontwikkeling van een responsive website

Een responsive website wordt ontwikkeld door gebruik te maken van verschillende technieken en bestanden, waaronder HTML, stylesheets en media queries. Het HTML-bestand vormt de basis van de website en is verantwoordelijk voor het structureren van de inhoud. Dit bestand bevat alle elementen van de website, zoals teksten, afbeeldingen en video’s.

Stylesheets worden gebruikt om de vormgeving van de website te bepalen. Ze bevatten de CSS-regels die de lay-out, kleuren, lettertypen en andere visuele aspecten van de site definiëren. Door gebruik te maken van media queries kunnen bepaalde stijlen en lay-outs worden toegepast op basis van de schermgrootte en andere kenmerken van het apparaat waarop de website wordt bekeken.

Een responsive website maakt vaak gebruik van een fluid design, waarbij de inhoud van de pagina zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van de gebruiker. Dit betekent dat de elementen van de website, zoals afbeeldingen en tekstvakken, worden geschaald en opnieuw gepositioneerd om een optimale weergave te bieden, ongeacht het apparaat.

Technieken voor responsief webdesignBeschrijving
Fluid designDe website past zich automatisch aan op basis van schermgrootte en resolutie
Media queriesStijlen en lay-outs worden aangepast aan de kenmerken van het apparaat
Progressive enhancementDe website blijft functioneren zonder afhankelijk te zijn van geavanceerde technieken

Daarnaast is progressive enhancement een belangrijk principe in responsief webdesign. Dit betekent dat de website zo wordt ontwikkeld dat het ook op oudere apparaten en browsers goed functioneert, zelfs als bepaalde geavanceerde technieken niet worden ondersteund. Hierdoor blijft de website toegankelijk voor een breed publiek en wordt de gebruikerservaring geoptimaliseerd.

Door gebruik te maken van deze technieken kunnen ontwikkelaars een responsive website ontwerpen die zich aanpast aan verschillende apparaten en een optimale gebruikerservaring biedt. Het is belangrijk om bij het ontwikkelen van een responsive website rekening te houden met de behoeften en kenmerken van de doelgroep, zodat de website goed functioneert en er goed uitziet op alle apparaten.

responsive website

Advies bij de ontwikkeling van een responsive website

 • Zorg voor een goede structuur en semantiek in het HTML-bestand
 • Gebruik media queries om de stijl en lay-out aan te passen aan verschillende schermformaten
 • Test de website op verschillende apparaten om de responsive werking te controleren
 • Maak gebruik van progressive enhancement om de website toegankelijk te houden voor alle gebruikers
 • Optimaliseer afbeeldingen en media voor verschillende schermresoluties

Hoe werkt responsief webdesign?

Responsief webdesign maakt gebruik van verschillende technieken om de lay-out, afbeeldingen en media van een website automatisch aan te passen aan het apparaat van de bezoeker. Hierdoor kan de website op een optimale manier worden weergegeven, ongeacht de schermgrootte.

De lay-out van een responsive website wordt meestal gedefinieerd in percentages, zodat de verschillende elementen in proportie blijven bij verschillende schermformaten. Afbeeldingen en media worden ook in percentages gedefinieerd, zodat ze schaalbaar zijn en goed worden weergegeven op zowel kleine als grote schermen.

Om de verschillende stijlen van de website aan te passen op basis van het apparaat, worden mediaquery’s gebruikt. Hiermee kan de website bepaalde CSS-stijlen veranderen, zoals de grootte en positie van elementen, op basis van de kenmerken van het apparaat van de gebruiker.

Een responsive website kan worden gebouwd met behulp van verschillende ontwikkelingstools en platforms, zoals HTML en CSS. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede optimalisatie van de website voor zoekmachines, zodat deze hoger kan ranken in de zoekresultaten.

responsief webdesign

Voorbeeld van een responsieve lay-out

ApparaatDesktopTabletSmartphone
Lay-out2 kolommen1 kolom1 kolom
AfbeeldingenVolledige breedte80% breedte100% breedte
MenuHorizontaalVerticaal aan de zijkantUitklapbaar

In het bovenstaande voorbeeld zie je hoe de lay-out, afbeeldingen en het menu van een website kunnen worden aangepast aan verschillende apparaten. Op een desktop wordt de website weergegeven met 2 kolommen, volledige breedte afbeeldingen en een horizontaal menu. Op een tablet wordt de website weergegeven met 1 kolom, afbeeldingen van 80% breedte en een verticaal menu aan de zijkant. Op een smartphone wordt de website weergegeven met 1 kolom, afbeeldingen van 100% breedte en een uitklapbaar menu.

Waarom is een responsive website noodzakelijk?

Een responsive website is tegenwoordig absoluut noodzakelijk, vanwege het groeiende gebruik van mobiele apparaten en de behoefte aan een optimale gebruikerservaring. Steeds meer mensen gebruiken mobiele apparaten om te browsen en zoekopdrachten uit te voeren. Het is essentieel dat jouw website zich aanpast aan deze mobiele gebruikers, omdat zij een belangrijk deel van jouw doelgroep vormen.

Bovendien geven zoekmachines, zoals Google, de voorkeur aan responsieve websites en belonen ze deze met hogere rankings in de zoekresultaten. Dit betekent dat een responsive website niet alleen helpt om jouw doelgroep te bereiken, maar ook om jouw zichtbaarheid te vergroten en meer organisch verkeer naar jouw site te trekken.

Daarnaast zorgt een responsive website voor een optimale gebruikerservaring. Een mobiele gebruiker wil snel en gemakkelijk relevante informatie kunnen vinden. Als jouw website niet responsief is, kan dit leiden tot frustratie en het verlies van potentiële klanten. Een goede gebruikerservaring op mobiele apparaten is van essentieel belang voor het succes van jouw website en jouw bedrijf.

Voordelen van een responsive website
Een groter bereik van mobiele gebruikers
Betere zichtbaarheid en hogere rankings in zoekmachines
Optimale gebruikerservaring op mobiele apparaten
Meer conversies en hogere omzet
Verhoogde betrouwbaarheid en professionaliteit

Al met al is een responsive website noodzakelijk om jouw doelgroep te bereiken, jouw zichtbaarheid te vergroten, een optimale gebruikerservaring te bieden en jouw bedrijf te laten groeien. Door te investeren in een responsive website, investeer je in het succes van jouw online aanwezigheid.

Image source: https://seo writing.ai/32_6.png

Tips voor een effectief responsief webdesign

Bij het ontwerpen van een responsive website is het belangrijk om een eenvoudige en duidelijke indeling te gebruiken. Dit helpt gebruikers om de website gemakkelijk te begrijpen en te navigeren. Een overzichtelijke indeling zorgt ervoor dat de belangrijkste informatie direct zichtbaar is en dat gebruikers snel vinden wat ze zoeken.

Bovendien is het belangrijk om heldere informatie en duidelijke berichtgeving te bieden. Zorg ervoor dat de tekst op de website goed leesbaar is en vermijd lange blokken tekst. Gebruik korte alinea’s en koppen om de inhoud te structureren en maak gebruik van opsommingstekens of nummering om informatie puntsgewijs weer te geven.

Een andere belangrijke factor is duidelijke navigatie. Zorg ervoor dat gebruikers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken door een duidelijk menu en duidelijke links te plaatsen. Maak de navigatie intuïtief en zorg ervoor dat gebruikers altijd weten waar ze zich op de website bevinden.

Er zijn verschillende manieren om een responsive website te maken. Een optie is het gebruik van een responsive website-sjabloon. Deze sjablonen zijn al geoptimaliseerd voor verschillende apparaten en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan de specifieke behoeften van de website. Een andere optie is het gebruik van een site builder, zoals one.com, waarbij je met behulp van een drag-and-drop-interface een responsive website kunt maken zonder te hoeven coderen. Voor meer geavanceerde opties en maatwerk is het gebruik van WordPress een goede keuze. Met WordPress kun je gebruik maken van responsieve sjablonen en heb je de mogelijkheid om de site aan te passen en inhoud te publiceren.

responsief webdesign

Voorbeeld:

“Een effectief responsief webdesign is essentieel om gebruikers een goede ervaring te bieden op alle apparaten. Door te zorgen voor een eenvoudige indeling, heldere informatie en duidelijke navigatie, kunnen gebruikers gemakkelijk vinden wat ze zoeken. Het gebruik van een responsive website-sjabloon, site builder of WordPress kan het proces vergemakkelijken en ervoor zorgen dat de website goed werkt op zowel desktop als mobiele apparaten.”

– Ik, professionele copywriting journalist

Wat maakt een website responsief?

Een responsieve website past zich automatisch aan op alle elementen, zoals teksten, afbeeldingen, video’s, resolutie, menu’s en icoontjes, op basis van het apparaat waarop deze wordt bekeken. Dit zorgt voor een optimale gebruikerservaring, ongeacht het schermformaat of de browser die de bezoeker gebruikt.

Hieronder staat een tabel die de belangrijkste elementen illustreert en hoe ze zich gedragen in een responsieve website:

ElementGedrag in responsieve website
TekstenPassen zich automatisch aan de schermgrootte aan, zodat ze altijd goed leesbaar zijn.
AfbeeldingenWorden geschaald en geoptimaliseerd, zodat ze snel laden en er goed uitzien op verschillende schermen.
Video’sPassen zich aan de schermgrootte en resolutie aan, zodat ze vloeiend afspelen en goed zichtbaar zijn.
Menu’sWorden omgezet naar een mobiel-vriendelijke indeling, zoals een uitklapbaar menu of een hamburgermenu.
IcoontjesKunnen van grootte veranderen en aangepast worden aan verschillende schermformaten, zodat ze altijd goed zichtbaar zijn.

Een goed responsief ontwerp zorgt ervoor dat alle elementen op de website er goed uitzien en goed functioneren, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt. Het is essentieel om te investeren in een responsive website om een breder publiek te bereiken en een optimale gebruikerservaring te bieden.

Tips voor het maken van een responsive website

Als je een responsive website wilt maken, zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van je vaardigheden en behoeften. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

1. Gebruik een website builder met een mobiele weergave-editor

Een goede optie voor beginners is het gebruik van een website builder met een mobiele weergave-editor. Dit stelt je in staat om een responsive website te maken zonder dat je hoeft te coderen. Kies een builder die responsieve sjablonen aanbiedt en de mogelijkheid heeft om de mobiele weergave aan te passen.

2. Overweeg het gebruik van WordPress

Als je meer controle wilt over het ontwerp en de functionaliteit van je website, is WordPress een populaire keuze. Met WordPress kun je responsieve sjablonen gebruiken en de mogelijkheid om de site aan te passen en inhoud te publiceren. Je hebt ook toegang tot een breed scala aan plug-ins die je kunnen helpen bij het optimaliseren van je website.

3. Leer de basisprincipes van HTML en CSS

Als je bereid bent om te leren coderen, kun je zelf een responsive website ontwikkelen. Het is essentieel om de basisprincipes van HTML en CSS te begrijpen, aangezien deze talen de bouwstenen zijn van websites. Er zijn tal van online bronnen en tutorials beschikbaar die je kunnen helpen deze vaardigheden onder de knie te krijgen.

4. Pas je website aan voor verschillende apparaten

Het is belangrijk om je website te testen op verschillende apparaten om ervoor te zorgen dat deze er goed uitziet en goed functioneert op alle schermformaten. Zorg ervoor dat afbeeldingen en video’s schaalbaar zijn en dat teksten goed leesbaar zijn. Pas indien nodig de lay-out en het ontwerp aan om een optimale gebruikerservaring te bieden op elk apparaat.

Tips voor het maken van een responsive website
Gebruik een website builder met een mobiele weergave-editor
Overweeg het gebruik van WordPress
Leer de basisprincipes van HTML en CSS
Pas je website aan voor verschillende apparaten

responsive website

Met deze tips kun je aan de slag om een responsive website te maken die zich aanpast aan verschillende apparaten en een optimale gebruikerservaring biedt. Zorg ervoor dat je regelmatig test en feedback verzamelt om eventuele problemen op te lossen en je website te verbeteren. Succes!

Waarom is mobile-first belangrijk?

Mobile-first webdesign is een belangrijk concept binnen het vakgebied van webdesign. Het houdt rekening met de behoeften en gedragingen van mobiele gebruikers, die een andere ervaring hebben dan desktop gebruikers. Bij mobile-first webdesign ligt de focus op eenvoud en het trekken van de aandacht van gebruikers door heldere informatie en duidelijke berichtgeving te bieden.

Een mobile-first benadering van webdesign is noodzakelijk vanwege het groeiende aantal mobiele gebruikers. Steeds meer mensen gebruiken mobiele apparaten om te surfen op het internet en informatie op te zoeken. Door de website eerst te ontwerpen en optimaliseren voor mobiele gebruikers, wordt ervoor gezorgd dat de website geschikt is voor verschillende schermformaten en een optimale gebruikerservaring biedt.

Eenvoud is een essentieel aspect van mobile-first webdesign. Het betekent het beperken van visuele en functionele elementen tot de essentie, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren en de gewenste informatie kunnen vinden. Door de aandacht van gebruikers te trekken en hen te voorzien van heldere informatie en duidelijke berichtgeving, kan een mobile-first website de gebruikerservaring verbeteren en de interactie met de website vergemakkelijken.

Voordelen van mobile-first webdesign:

 • Een verbeterde gebruikerservaring op mobiele apparaten, wat leidt tot hogere tevredenheid en betrokkenheid van gebruikers
 • Snellere laadtijden op mobiele apparaten, waardoor gebruikers minder snel afhaken
 • Optimalisatie voor zoekmachines, aangezien zoekmachines een voorkeur hebben voor mobielvriendelijke websites
 • De mogelijkheid om nieuwe technologieën en functionaliteiten te benutten die specifiek gericht zijn op mobiele apparaten

Met mobile-first webdesign kunnen designers en ontwikkelaars een website ontwerpen die is afgestemd op de behoeften van mobiele gebruikers. Door te focussen op eenvoud, aandacht van gebruikers, heldere informatie en duidelijke berichtgeving, kan een mobile-first website een positieve gebruikerservaring bieden en bijdragen aan het succes van een website.

mobile-first webdesign

Conclusie

Responsief webdesign is van essentieel belang in de moderne webontwikkeling, vooral gezien de groeiende dominantie van mobiele apparaten en de vraag naar een optimale gebruikerservaring. Door een responsieve website te hebben, kan elke gebruiker dezelfde inhoud en functionaliteit ervaren, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt. Dit draagt bij aan het behoud van gebruikers en kan zelfs leiden tot verbeterde zoekmachine rankings.

Het gebruik van responsief webdesign biedt ook voordelen op het gebied van mobiele optimalisatie. Door de layout en content aan te passen aan verschillende schermformaten en browsermogelijkheden, zorg je ervoor dat je website gemakkelijk toegankelijk is en goed presteert op mobiele apparaten. Dit draagt bij aan een positieve gebruikerservaring, wat weer kan leiden tot hogere conversies en betrokkenheid.

Om een effectieve responsieve website te ontwikkelen, is het belangrijk om rekening te houden met eenvoud, heldere informatie en duidelijke navigatie. Gebruik tools zoals website builders en responsieve sjablonen om het proces te vergemakkelijken en de ontwikkelingstijd te verkorten. Door het toepassen van responsieve design technieken zoals flexibele lay-outs en mediaquery’s, kun je een naadloze ervaring creëren voor gebruikers op alle apparaten.

Al met al is responsief webdesign een onmisbare strategie geworden voor het succes van een website. Door te voldoen aan de behoeften van mobiele gebruikers, het optimaliseren van de gebruikerservaring en het verbeteren van zoekmachine rankings, kan responsief webdesign een cruciale rol spelen in het behalen van online succes.

FAQ

Wat is responsief webdesign?

Responsief webdesign is een benadering van het ontwerpen en bouwen van websites waarbij rekening wordt gehouden met verschillende soorten apparaten, zoals computers, tablets en smartphones. Het past automatisch de vormgeving van de site aan op basis van factoren zoals schermgrootte en browsermogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van responsief webdesign?

Responsief webdesign biedt voordelen zoals behoud van alle content op mobiele apparaten, kostenbesparing in ontwikkeling en onderhoud, en een optimale gebruikservaring op verschillende apparaten.

Hoe ontwikkel je een responsive website?

Bij een responsive website worden verschillende stylesheets en/of media queries gebruikt om de weergave van de website aan te passen op basis van de gebruiker. Het maakt gebruik van flexibele lay-outs, fluid design en progressive enhancement.

Hoe werkt responsief webdesign?

Responsief webdesign maakt gebruik van technieken zoals flexibele lay-outs, afbeeldingen en media die automatisch worden aangepast aan het apparaat van de bezoeker. Mediaquery’s worden gebruikt om bepaalde CSS-stijlen te veranderen op basis van de kenmerken van het apparaat.

Waarom is een responsive website noodzakelijk?

Een responsive website is noodzakelijk vanwege het groeiende aantal mobiele gebruikers en het belang van een optimale gebruikerservaring. Zoekmachines geven de voorkeur aan responsieve websites en een slechte mobiele website kan leiden tot lagere rankings en minder bezoekersverkeer.

Wat zijn tips voor een effectief responsief webdesign?

Gebruik een eenvoudige indeling, bied heldere informatie en duidelijke navigatie. Maak gebruik van responsive website-sjablonen, site builders zoals one.com of WordPress voor het maken van een responsive website.

Wat maakt een website responsief?

Een responsive website past zich automatisch aan op alle elementen zoals teksten, afbeeldingen en video’s, op basis van het apparaat waarop deze wordt bekeken. Dit omvat aanpassing van de resolutie van afbeeldingen, weergave van menu’s en icoontjes, en andere elementen voor een optimale gebruikerservaring.

Wat zijn tips voor het maken van een responsive website?

Gebruik een website builder zoals one.com met responsieve sjablonen of WordPress als je code wilt aanpassen en plug-ins wilt gebruiken. Als je kunt coderen, kun je ook zelf een responsive website ontwikkelen.

Waarom is mobile-first belangrijk?

Mobile-first houdt rekening met de behoeften en gedragingen van mobiele gebruikers. Het legt de focus op eenvoud en het trekken van de aandacht van gebruikers door heldere informatie en duidelijke berichtgeving te bieden.

Bron Links

Picture of NRwebdesign

NRwebdesign

Marketing & Webdesign

Samenwerken?

Wacht niet langer! Neem nu vrijblijvend contact op en begin aan jouw reis naar een succesvolle online aanwezigheid.
Website laten maken, offerte aanvragen
×
Vragen ? chat met ons!

Klik op een van onze onderstaande contactpersonen om te chatten via WhatsApp

×