Hoe maak je een webshop?

Hoe maak je een webshop?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Het starten van een webshop biedt veel kansen, aangezien steeds meer mensen online shoppen. In dit artikel ontdek je de 7 stappen om een succesvolle webshop op te zetten in Nederland. Van het kiezen van je product en doelgroep tot het inschrijven bij de KvK en het inrichten van je webshop, leer je alles wat je moet weten om een online winkel te starten.

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Een succesvolle webshop begint met het kiezen van het juiste product en de juiste doelgroep.
 • Zorg voor een pakkende en beschikbare bedrijfsnaam die je webshop goed omschrijft.
 • Kies de beste webwinkel software die past bij jouw behoeften en vaardigheden.
 • Schrijf je in bij de KvK en de Belastingdienst om je webshop officieel te maken.
 • Richt je webshop professioneel in, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren.

Met deze stappen en de juiste marketing kun je een succesvolle webshop opzetten in Nederland. Lees verder om te ontdekken hoe je alle stappen kunt doorlopen en van je webshop een online succes kunt maken.

Stap 1: Kies je product en doelgroep

Voordat je begint met het opzetten van je webshop, is het belangrijk om na te denken over welk product je wilt gaan verkopen en wie je doelgroep is. Overweeg of je zelfgemaakte producten wilt aanbieden of producten wilt inkopen. Bepaal ook of je een breed assortiment wilt hebben of je juist wilt focussen op een nichemarkt.

Het is belangrijk om je te onderscheiden van je concurrenten, bijvoorbeeld door meer expertise, een persoonlijkere benadering, betere service of lagere prijzen. Daarnaast is het belangrijk om onderzoek te doen naar je potentiële klanten en te ontdekken waar zij zich online bevinden.

Concurrenten en online aanwezigheid

Om te weten hoe je je kunt onderscheiden, is het belangrijk om je concurrenten te analyseren. Kijk naar hun productaanbod, prijzen, marketingstrategieën en online aanwezigheid. Identificeer hun sterke en zwakke punten en bekijk waar jij je kunt positioneren.

 Concurrent AConcurrent BConcurrent C
ProductaanbodBreed assortimentNiche marktBreed assortiment
PrijzenMiddelhoogHoogLaag
MarketingstrategieënSociale mediaInfluencersGoogle Ads
Online aanwezigheidActief op meerdere platformsEigen website en blogOnline marketplace

Het is essentieel om uniek te zijn en je te onderscheiden van je concurrenten. Bied iets aan wat zij niet bieden, of doe het op een betere manier. Richt je op je doelgroep en zorg ervoor dat je hun behoeften begrijpt en vervult.

Zodra je een duidelijk beeld hebt van je product en je doelgroep, kun je verder gaan met stap 2: het kiezen van een goede bedrijfsnaam.

Stap 2: Kies een goede bedrijfsnaam

Na het bepalen van je product en doelgroep is het nu tijd om een goede bedrijfsnaam te kiezen voor je webshop. Een pakkende naam kan helpen om je webshop te onderscheiden en potentiële klanten aan te trekken. Hier zijn een paar tips:

 • Kies een naam die gemakkelijk te onthouden en te spellen is. Een ingewikkelde naam kan ervoor zorgen dat mensen je webshop moeilijk kunnen vinden.
 • Zorg ervoor dat de naam je webshop duidelijk omschrijft. Het moet direct duidelijk zijn wat voor producten je verkoopt.
 • Controleer of de gewenste naam nog beschikbaar is als domeinnaam. Het is belangrijk om dezelfde naam te gebruiken voor je webshop en je online aanwezigheid.
 • Onderzoek of de naam niet al gebruikt wordt door een concurrent in dezelfde branche. Het is belangrijk om je te onderscheiden en uniek te zijn.

Een goede bedrijfsnaam kan helpen om je webshop herkenbaar te maken en klanten aan te trekken. Neem de tijd om een naam te kiezen die past bij je product, doelgroep en waarden.

bedrijfsnaam

Een voorbeeld van een pakkende bedrijfsnaam

“Bijenkorf Online”

Deze naam is duidelijk en beschrijft direct wat voor producten de webshop verkoopt. Daarnaast is het een naam die gemakkelijk te onthouden en te spellen is. Het is belangrijk om inspiratie op te doen bij succesvolle bedrijven, maar zorg ervoor dat je ook uniek blijft.

Tabel met beschikbaarheid van bedrijfsnamen

BedrijfsnaamDomeinnaam beschikbaar
Bijenkorf OnlineNee
WebshopparadijsJa
Groene VingersJa

De tabel laat zien dat de gewenste bedrijfsnaam “Bijenkorf Online” niet beschikbaar is als domeinnaam. Dit kan betekenen dat deze naam al in gebruik is door een concurrent. De andere twee namen, “Webshopparadijs” en “Groene Vingers,” zijn wel beschikbaar als domeinnamen. Het is belangrijk om te controleren of de gewenste bedrijfsnaam nog beschikbaar is om verwarring te voorkomen.

Stap 3: Bepaal de beste webwinkel software

Als je weet wat je wilt verkopen en wie je doelgroep is, is het belangrijk om de juiste webwinkel software te kiezen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals een open source pakket of een webwinkelsysteem. Een open source pakket biedt flexibiliteit en geen vaste kosten, maar kan technische kennis vereisen. Een webwinkelsysteem zoals Mijnwebwinkel biedt gebruiksvriendelijkheid, vormgevingsopties en ondersteuning. We raden Mijnwebwinkel aan vanwege de vele mogelijkheden en het gebruiksgemak.

Als je kiest voor een open source pakket, zoals WooCommerce of Magento, heb je de volledige controle over je webshop. Je kunt het pakket naar eigen wens aanpassen en uitbreiden met behulp van plugins en thema’s. Dit kan handig zijn als je specifieke functionaliteiten wilt toevoegen of als je webshop groeit en meer mogelijkheden nodig heeft. Echter, het kan ook meer technische kennis en onderhoud vereisen.

Als je liever een gebruiksvriendelijk webwinkelsysteem wilt gebruiken, dan is Mijnwebwinkel een goede keuze. Met Mijnwebwinkel kun je eenvoudig je webshop opzetten en beheren, zonder dat je technische kennis nodig hebt. Het biedt een breed scala aan functies en ontwerpmogelijkheden, zodat je je webshop kunt aanpassen aan je eigen stijl en merk. Daarnaast biedt Mijnwebwinkel ook ondersteuning via telefoon en e-mail, zodat je altijd hulp kunt krijgen wanneer dat nodig is.

webwinkel software

De voordelen van Mijnwebwinkel:

 • Gebruiksvriendelijk: Mijnwebwinkel is makkelijk te gebruiken, ook als je geen technische kennis hebt.
 • Veel mogelijkheden: Met Mijnwebwinkel kun je je webshop volledig naar eigen wens aanpassen.
 • Ondersteuning: Mijnwebwinkel biedt ondersteuning via telefoon en e-mail, zodat je altijd hulp kunt krijgen wanneer dat nodig is.

De voordelen van een open source pakket:

 • Flexibiliteit: Met een open source pakket heb je de volledige controle over je webshop en kun je deze naar eigen wens aanpassen.
 • Groeimogelijkheden: Een open source pakket biedt vaak meer mogelijkheden voor groei en uitbreiding.
 • Community: Er is een actieve community van gebruikers die elkaar kunnen helpen met technische vragen en problemen.

Het kiezen van webwinkel software hangt af van je eigen wensen en behoeften. Als je geen technische kennis hebt en op zoek bent naar gebruiksvriendelijkheid en ondersteuning, dan is Mijnwebwinkel een goede keuze. Als je meer controle wilt en bereid bent om meer tijd en moeite te investeren, dan is een open source pakket wellicht de beste optie voor jou. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen af te wegen voordat je een beslissing maakt.

Stap 4: Schrijf je in bij de KvK en de Belastingdienst

Om je webshop officieel te maken en te voldoen aan de juridische vereisten, is het belangrijk om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst. Door je in te schrijven bij de KvK word je een geregistreerde onderneming en ontvang je een KvK-nummer. Dit nummer moet je vermelden op je webshop en andere zakelijke documenten.

Bovendien zal de Belastingdienst je gegevens ontvangen van de KvK, waarna je wordt geregistreerd als ondernemer voor de omzetbelasting. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor het betalen van btw over je verkopen en dat je btw kunt terugvragen over je zakelijke uitgaven.

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de juridische aspecten van je webshop, zoals het opstellen van algemene voorwaarden. Algemene voorwaarden zijn de regels waaraan jij en je klanten zich moeten houden. Ze bevatten belangrijke informatie over bijvoorbeeld betalingen, verzendingen, garanties en retourbeleid. Het is verstandig om juridische templates te gebruiken die beschikbaar zijn in samenwerking met WebwinkelKeur. Deze templates zijn specifiek ontworpen voor webshops en kunnen je helpen om op een professionele en juridisch correcte manier je algemene voorwaarden op te stellen.

“Door je in te schrijven bij de KvK en aandacht te besteden aan de juridische aspecten van je webshop, zorg je ervoor dat je webshop voldoet aan de wettelijke vereisten en dat je zakelijk gezien goed beschermd bent.”

inschrijven KvK

Stap 5: Richt je webshop in

Als je eenmaal hebt besloten welk product je wilt verkopen en wie je doelgroep is, is het tijd om je webshop in te richten. Een professioneel ogende webshop is essentieel om potentiële klanten aan te trekken en vertrouwen te winnen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van je webshop.

Zorg voor een aantrekkelijke lay-out

De lay-out van je webshop heeft een grote impact op de gebruikerservaring. Zorg ervoor dat je webshop overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is. Plaats belangrijke informatie zoals productcategorieën, zoekbalk en contactgegevens op goed zichtbare plaatsen. Kies ook kleuren en lettertypen die passen bij je huisstijl en producten.

Creëer een herkenbare huisstijl

Een consistente huisstijl draagt bij aan de herkenbaarheid van je webshop. Denk na over het ontwerp van je logo, de keuze van kleuren en het gebruik van visuele elementen. Pas deze elementen consequent toe op je website, productafbeeldingen en promotiemateriaal. Een sterke huisstijl helpt klanten je webshop te onthouden en zich ermee te identificeren.

Maak je producten goed zichtbaar

Presenteer je producten op een aantrekkelijke manier. Zorg voor duidelijke en kwalitatieve productfoto’s die de details van je producten laten zien. Voeg ook gedetailleerde productbeschrijvingen toe met relevante informatie zoals afmetingen, materialen en functies. Maak het voor klanten gemakkelijk om producten te vergelijken, filters toe te passen en reviews te lezen.

webshop inrichten

Door je webshop professioneel in te richten met een aantrekkelijke lay-out, herkenbare huisstijl en goed zichtbare productpresentatie, creëer je een prettige winkelervaring voor je klanten. Dit helpt niet alleen bij het aantrekken van bezoekers, maar ook bij het vergroten van de conversie en het opbouwen van een sterk merk.

Stap 6: Voeg je producten toe

Als je webshop eenmaal is ingericht, is het tijd om je producten toe te voegen. Een goede productomschrijving en duidelijke foto’s zijn essentieel om potentiële klanten aan te trekken. Beschrijf de kenmerken, voordelen en gebruiksmogelijkheden van elk product. Zorg ervoor dat je de belangrijkste zoekwoorden in de productomschrijving verwerkt, zodat je webshop beter vindbaar is in zoekmachines.

Vergeet niet om professionele foto’s van je producten te maken. Kwalitatieve afbeeldingen kunnen het vertrouwen van klanten vergroten en hen helpen bij het maken van een aankoopbeslissing. Zorg voor een goede belichting en een neutrale achtergrond om je producten optimaal te presenteren. Je kunt ook meerdere foto’s uploaden om verschillende aspecten van het product te tonen.

Om je verkoopartikelen te promoten, kun je gebruikmaken van verschillende technieken. Maak bijvoorbeeld gebruik van een fotoslider op je website om je best verkopende producten in de schijnwerpers te zetten. Daarnaast kun je speciale aanbiedingen of kortingsacties organiseren om klanten aan te moedigen een aankoop te doen. Vergeet ook niet om regelmatig je productaanbod bij te werken en nieuwe producten toe te voegen om klanten geïnteresseerd te houden.

Tabel: Voorbeeld van een productomschrijving en bijbehorende foto

ProductProductomschrijvingFoto
SmartphoneEen geavanceerde smartphone met een krachtige processor, een helder scherm en een uitstekende camera. Ideaal voor het maken van foto’s, gamen en het gebruik van verschillende apps. Deze smartphone heeft een strak en modern design en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.Smartphone

Stap 7: Trek bezoekers naar je webshop

Om een succesvolle webshop te hebben, is het essentieel om bezoekers naar je website te trekken. Dit kan worden bereikt door middel van effectieve marketingtechnieken. Hier zijn enkele belangrijke strategieën die je kunt gebruiken:

1. SEO (Search Engine Optimization)

SEO is een belangrijke methode om je website hoger te laten verschijnen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Door relevante zoekwoorden, meta-tags en kwalitatieve content te gebruiken, kun je de zichtbaarheid van je webshop vergroten en meer organisch verkeer aantrekken. Zorg ervoor dat je webshop is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, aangezien steeds meer mensen online winkelen via hun smartphones.

2. AdWords

AdWords is een advertentieplatform van Google waarmee je gerichte advertenties kunt maken en weergeven aan potentiële klanten op basis van zoekwoorden. Het biedt de mogelijkheid om je website bovenaan de zoekresultaten te plaatsen en helpt je om snel verkeer naar je webshop te genereren. Het is belangrijk om je advertentiebudget slim te beheren en relevante zoekwoorden te selecteren om de beste resultaten te behalen.

3. Linkbuilding

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van kwalitatieve backlinks naar je webshop. Dit kan worden bereikt door samen te werken met andere relevante websites, bloggers of influencers die naar je webshop linken. Het hebben van externe links naar je website verhoogt niet alleen de autoriteit en geloofwaardigheid, maar kan ook zorgen voor een hogere ranking in zoekmachines.

4. Google Analytics

Het gebruik van Google Analytics is cruciaal om het verkeer en het gedrag van bezoekers op je webshop te analyseren. Met deze tool kun je inzicht krijgen in belangrijke statistieken, zoals het aantal bezoekers, hun demografische gegevens, de bronnen van het verkeer en de conversieratio. Door deze gegevens te analyseren, kun je je marketingstrategieën optimaliseren en de prestaties van je webshop verbeteren.

Door een combinatie van effectieve marketingtechnieken zoals SEO, AdWords, linkbuilding en het gebruik van Google Analytics, kun je bezoekers aantrekken naar je webshop en je online aanwezigheid vergroten. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en trends in online marketing om je concurrentiepositie te behouden en je webshop succesvol te maken.

marketing

Wat kost een webshop?

Het starten van een webshop hoeft niet duur te zijn. Je kunt zelfs een gratis webwinkel starten om direct succesvol te zijn. Er zijn ook betaalde pakketten beschikbaar die extra mogelijkheden bieden, zoals een eigen domeinnaam of een Kassa App.

Met een gratis webwinkel kun je snel aan de slag zonder financiële investering. Platforms zoals WordPress en WooCommerce bieden gratis templates en plugins waarmee je een professionele webshop kunt maken. Houd er echter rekening mee dat er mogelijk beperkingen zijn in de functionaliteit en ondersteuning.

Als je meer mogelijkheden en controle wilt, kun je kiezen voor betaalde webwinkel software. Deze pakketten bieden vaak extra functies zoals het integreren van een betaalsysteem, het instellen van een eigen domeinnaam en het gebruik van een Kassa App voor fysieke winkelverkoop. De kosten voor betaalde pakketten variëren, afhankelijk van de functionaliteit en het aantal producten dat je wilt verkopen.

PakketKostenFunctionaliteit
Starter€9,99 per maand10 producten, geen eigen domeinnaam
Professional€19,99 per maandOngelimiteerd aantal producten, eigen domeinnaam, Kassa App
EnterpriseOp maatOngelimiteerd aantal producten, eigen domeinnaam, Kassa App, uitgebreide ondersteuning

Let op dat deze kosten exclusief eventuele transactiekosten en betaalproviderkosten zijn. Zorg ervoor dat je alle kosten meeneemt bij het bepalen van het budget voor je webshop.

Conclusie

Het opzetten van een webshop vereist enkele belangrijke stappen, maar het kan een zeer lonende onderneming zijn. Met de juiste productkeuze, een goed doelgroeponderzoek en de juiste webwinkel software kun je een succesvolle online winkel opzetten in Nederland. Vergeet niet om je in te schrijven bij de KvK, je webshop in te richten en bezoekers naar je website te trekken. Met de juiste inzet en kennis kun je een mooie webshop creëren en online succes behalen.

Een succesvolle online winkel kan een enorme kans bieden in de wereld van e-commerce. Het hebben van een webshop stelt je in staat om het groeiende aantal online shoppers in Nederland te bereiken en hen te voorzien van producten waar ze naar op zoek zijn. Door de juiste stappen te volgen, zoals het bepalen van je product en doelgroep, het kiezen van een goede bedrijfsnaam en het inrichten van je webshop, leg je een sterke basis voor succes.

Naast het opzetten van je webshop is het belangrijk om aandacht te besteden aan marketing en het aantrekken van bezoekers naar je website. Door gebruik te maken van SEO, AdWords, linkbuilding en Google Analytics kun je je online zichtbaarheid vergroten en meer potentiële klanten bereiken. Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends in de e-commerce industrie om je webshop up-to-date te houden en je concurrentie voor te blijven.

FAQ

Hoe kies ik het juiste product en de juiste doelgroep?

Overweeg of je zelfgemaakte producten wilt aanbieden of producten wilt inkopen. Bepaal ook of je een breed assortiment wilt hebben of je juist wilt focussen op een nichemarkt. Het is belangrijk om je te onderscheiden van je concurrenten en onderzoek te doen naar je potentiële klanten.

Hoe kies ik een goede bedrijfsnaam?

Kies een naam die gemakkelijk te onthouden en te spellen is en die je webshop duidelijk omschrijft. Controleer ook de beschikbaarheid van de naam als domeinnaam en of deze niet al gebruikt wordt door een concurrent.

Wat is de beste webwinkel software?

Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals een open source pakket of een webwinkelsysteem. Een webwinkelsysteem zoals Mijnwebwinkel biedt gebruiksvriendelijkheid, vormgevingsopties en ondersteuning.

Hoe schrijf ik me in bij de KvK en de Belastingdienst?

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KvK) om een online ondernemer te worden. Vergeet niet om aandacht te besteden aan de juridische aspecten van je webshop, zoals het opstellen van algemene voorwaarden.

Hoe richt ik mijn webshop in?

Zorg ervoor dat je webshop er professioneel uitziet en dat bezoekers snel kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Denk aan de lay-out, huisstijl en herkenbaarheid.

Hoe voeg ik producten toe aan mijn webshop?

Zorg voor een goede productomschrijving en duidelijke foto’s. Promoot je best verkopende artikelen, bijvoorbeeld met een fotoslider op je website.

Hoe trek ik bezoekers naar mijn webshop?

Dit kan gedaan worden door middel van marketing, zoals het gebruik van SEO, AdWords, linkbuilding en Google Analytics. Het is belangrijk om basiskennis van deze marketingmethoden te hebben.

Wat zijn de kosten van het starten van een webshop?

Je kunt zelfs een gratis webwinkel starten om direct succesvol te zijn. Er zijn ook betaalde pakketten beschikbaar die extra mogelijkheden bieden, zoals een eigen domeinnaam of een Kassa App.

Hoe kan ik een succesvolle webshop opzetten?

Met de juiste productkeuze, een goed doelgroeponderzoek en de juiste webwinkel software kun je een succesvolle online winkel opzetten in Nederland.

Bron Links

Picture of NRwebdesign

NRwebdesign

Marketing & Webdesign

Samenwerken?

Wacht niet langer! Neem nu vrijblijvend contact op en begin aan jouw reis naar een succesvolle online aanwezigheid.
Website laten maken, offerte aanvragen
×
Vragen ? chat met ons!

Klik op een van onze onderstaande contactpersonen om te chatten via WhatsApp

×