Hoe installeer je WordPress?

Hoe installeer je WordPress?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

WordPress installeren is een essentiële stap om aan de slag te gaan met het bouwen van je eigen website. Het kan een uitdaging lijken voor beginners, maar het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. In dit artikel leg ik in 5 eenvoudige stappen uit hoe je WordPress kunt installeren op jouw website. Deze stappen omvatten het downloaden van WordPress, het aanmaken van een MySQL-database, het uploaden van de bestanden naar je server, het instellen van WP-config.php en het uitvoeren van de WordPress-installatie.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Download de nieuwste versie van WordPress vanaf de officiële website.
 • Maak een MySQL-database aan met behulp van je webhosting inloggegevens.
 • Upload de WordPress bestanden naar je server met behulp van een FTP-programma.
 • Stel het WP-config.php bestand in met de juiste database gegevens.
 • Voltooi de installatie door de gevraagde gegevens in te vullen op het WordPress installatiescherm.

Met deze eenvoudige stappen kun je WordPress probleemloos installeren en ben je klaar om je eigen website te bouwen. Aarzel niet om deze handleiding te raadplegen als je problemen tegenkomt tijdens het installatieproces.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • WordPress installeren is makkelijker dan het lijkt.
 • Volg de stappen zorgvuldig om problemen te voorkomen.
 • Maak gebruik van de beschikbare handleidingen en tutorials als je vastloopt.
 • WordPress biedt eindeloze mogelijkheden voor het bouwen van je website.
 • Begin vandaag nog met het bouwen van je eigen WordPress-website!

Stap 1: Download de nieuwste versie van WordPress

Om WordPress te installeren, moet je eerst de nieuwste versie van WordPress downloaden. Dit kan gratis gedaan worden vanaf de website van WordPress. Je kunt zowel de Nederlandse als de Engelstalige versie downloaden, afhankelijk van jouw voorkeur.

Om te downloaden vanaf de officiële website van WordPress, ga naar https://wordpress.org/download/ en klik op de knop ‘Download WordPress XX.XX’ (waar XX.XX de nieuwste versie is).

Als je de Nederlandse versie wilt downloaden, klik dan op de link ‘Nederlandse taalbestanden’ onder de downloadknop. De nieuwste versie van WordPress wordt altijd bijgewerkt, dus zorg ervoor dat je de meest recente versie downloadt om te profiteren van de nieuwste functies en beveiligingsupdates.

Downloaden van WordPress

WordPress Downloaden

 Nederlandse VersieEngelstalige Versie
VersieXX.XXXX.XX
Releasedatumdd-mm-jjjjdd-mm-jjjj
TaalNederlandsEngels
Bestandstype.zip.zip
BestandsgrootteXX MBXX MB

Na het downloaden van WordPress ben je klaar om door te gaan naar de volgende stap: het aanmaken van een MySQL-database.

Stap 2: Maak een MySQL-database aan

Nadat je WordPress hebt gedownload, is de volgende stap het aanmaken van een MySQL-database. Deze database is nodig om de gegevens van je WordPress-installatie op te slaan. Volg de onderstaande stappen om een MySQL-database aan te maken:

 1. Log in op je DirectAdmin account met behulp van je webhosting inloggegevens.
 2. Ga naar de MySQL Management sectie.
 3. Klik op “Create New Database” om een nieuwe database aan te maken.

In de MySQL Management sectie vind je ook de benodigde gegevens, zoals de database naam, gebruikersnaam, wachtwoord en database host. Deze gegevens zul je later nodig hebben bij het instellen van het WP-config.php bestand.

Zorg ervoor dat je de juiste gegevens gebruikt en sla ze op een veilige plek op voor toekomstig gebruik.

StapOmschrijving
1Log in op je DirectAdmin account
2Ga naar de MySQL Management sectie
3Klik op “Create New Database” en maak een nieuwe database aan

Met deze stappen heb je succesvol een MySQL-database aangemaakt. Je bent nu klaar om door te gaan naar de volgende stap in het installatieproces van WordPress.

Stap 3: Upload de WordPress bestanden naar je server

Nadat je de MySQL-database hebt aangemaakt, is het tijd om de WordPress bestanden naar je server te uploaden. Dit kun je doen met behulp van een FTP-programma zoals FileZilla. Volg de onderstaande stappen om de bestanden succesvol te uploaden:

 1. Open FileZilla en log in op je server met de inloggegevens die je van je webhost hebt ontvangen.
 2. Navigeer naar de locatie op je server waar je WordPress wilt installeren. Dit is meestal de ‘public_html’ map.
 3. Open de map waarin je de gedownloade WordPress-bestanden hebt opgeslagen.
 4. Selecteer alle bestanden en mappen in de WordPress-map en sleep ze naar de ‘public_html’ map op je server.

Je zult zien dat alle bestanden en mappen worden geüpload naar je server. Dit kan even duren, afhankelijk van de grootte van de bestanden en de snelheid van je internetverbinding. Zodra het uploaden is voltooid, zijn de WordPress bestanden klaar voor gebruik op je website.

Tip: Zorg ervoor dat je de bestanden in de juiste map uploadt, anders werkt je WordPress-installatie mogelijk niet correct. Als je twijfelt, kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van je webhost voor hulp bij het uploaden van de bestanden.

WordPress bestanden uploaden

Stap 3: Upload de WordPress-bestanden naar je server – Samenvatting

Na het aanmaken van de MySQL-database is het belangrijk om de WordPress-bestanden correct naar je server te uploaden. Gebruik een FTP-programma zoals FileZilla om dit te doen. Zorg ervoor dat je inlogt op je server en de bestanden uploadt naar de juiste locatie, meestal de ‘public_html’ map. Dit proces kan even duren, dus wees geduldig. Zodra de bestanden zijn geüpload, ben je klaar om verder te gaan met het configureren van WordPress.

StapActie
1Open FileZilla en log in op je server
2Navigeer naar de ‘public_html’ map op je server
3Open de map met de gedownloade WordPress-bestanden
4Selecteer en sleep alle bestanden en mappen naar de ‘public_html’ map op je server

Hulp nodig bij het uploaden van de WordPress-bestanden?

Als je hulp nodig hebt bij het uploaden van de WordPress-bestanden naar je server, aarzel dan niet om de klantenservice van je webhost te raadplegen. Ze kunnen je begeleiden bij het proces en eventuele problemen oplossen. Vergeet niet om geduldig te zijn en de bestanden naar de juiste map te uploaden om een succesvolle WordPress-installatie te garanderen.

Stap 4: Stel WP-config.php in

Nadat je de WordPress bestanden hebt geüpload, is het tijd om het WP-config.php bestand in te stellen. Dit bestand is essentieel omdat het WordPress verbindt met de database die je eerder hebt aangemaakt. Volg de onderstaande stappen om de juiste informatie in te vullen:

 1. Ga naar www.jouwwebsite.nl/wp-admin/install.php
 2. Klik op ‘Create a Configuration File’
 3. Je ziet nu een scherm met de vraag om de benodigde databasegegevens in te vullen
 4. Vul de juiste database naam in bij ‘Database Name’
 5. Vul de gebruikersnaam van je database in bij ‘Username’
 6. Vul het wachtwoord van je database in bij ‘Password’
 7. Vul de database host in bij ‘Database Host’
 8. Klik op ‘Submit’

Als je de juiste informatie hebt ingevuld, zal WordPress proberen verbinding te maken met de database. Als alles goed is gegaan, krijg je een succesmelding te zien en kun je doorgaan naar de volgende stap van de installatie.

Let op: zorg ervoor dat je de juiste database naam, gebruikersnaam, wachtwoord en database host hebt ingevuld. Als je deze gegevens niet hebt, kun je contact opnemen met je webhost voor ondersteuning.

WordPress database setup

Belangrijke opmerking:

De informatie die je invult in het WP-config.php bestand is gevoelig en moet privé blijven. Zorg ervoor dat je deze gegevens goed bewaart en deel ze niet met anderen. Hiermee voorkom je ongeautoriseerde toegang tot je website en database.

DatabasegegevensIn te vullen waarde
Database NameJouw database naam
UsernameJouw database gebruikersnaam
PasswordJouw database wachtwoord
Database HostJouw database host

Stap 5: Installeer WordPress

Nadat je het WP-config.php bestand hebt ingesteld, kun je WordPress installeren door naar de domeinnaam te gaan waarop je WordPress hebt geïnstalleerd. Hier kom je terecht op het WordPress installatiescherm waar je de gevraagde gegevens moet invullen.

Op het installatiescherm wordt gevraagd om de volgende gegevens:

GegevenUitleg
Site titelVoer hier de naam in die je aan je website wilt geven.
GebruikersnaamKies een gebruikersnaam waarmee je kunt inloggen op het WordPress dashboard.
WachtwoordKies een sterk wachtwoord om je website te beveiligen.
Je e-mailVoer je e-mailadres in voor belangrijke meldingen en wachtwoordherstel.

Na het invullen van deze gegevens kun je op ‘WordPress Installeren’ klikken en wordt de installatie gestart. Binnen enkele momenten is WordPress succesvol geïnstalleerd op jouw website. Je kunt nu inloggen op het WordPress dashboard en beginnen met het bouwen en aanpassen van je website.

WordPress installeren

Met de laatste stap van het installatieproces is je WordPress-website klaar voor gebruik. Vanaf nu kun je je focus leggen op het creëren van hoogwaardige inhoud en het ontwerpen van een aantrekkelijke website voor je bezoekers.

Hulp nodig bij WordPress installeren?

 

Is het installeren van WordPress toch nog een uitdaging voor jou? Geen zorgen, WP Handleiding biedt de perfecte oplossing. Met het e-book “WordPress Installeren” krijg je een gedetailleerde handleiding die je stap voor stap door het installatieproces leidt. Of je nu een beginner bent of al enige ervaring hebt, dit e-book is geschikt voor iedereen die WordPress wil installeren op een eigen domeinnaam.

 

Met de “WordPress Installeren” handleiding leer je niet alleen hoe je WordPress moet installeren, maar krijg je ook waardevolle tips en instructies om mogelijke problemen op te lossen. Het e-book is samengesteld door ervaren WordPress-experts en bevat duidelijke uitleg en illustraties om het installatieproces zo eenvoudig mogelijk te maken.

 

Met het “WordPress Installeren” e-book van WP Handleiding ben je verzekerd van een probleemloze installatie van WordPress op jouw eigen domeinnaam. Bovendien ontvang je bij aanschaf van het e-book 6 maanden lang kosteloos nieuwe versies van de handleiding, zodat je altijd up-to-date blijft met de nieuwste ontwikkelingen en features van WordPress.

 

Waar wacht je nog op? Bestel vandaag nog het “WordPress Installeren” e-book van WP Handleiding en zet de eerste stap naar het bouwen van jouw eigen WordPress-website!

 

WordPress installatie handleiding

 

Inhoud van het “WordPress Installeren” e-book:

 • Gedetailleerde stappen voor het installeren van WordPress
 • Tips en instructies voor het oplossen van mogelijke problemen
 • Duidelijke illustraties en uitleg
 • 6 maanden lang kosteloos nieuwe versies van de handleiding
 • Geschikt voor beginners en gevorderden

Waarom WordPress?

WordPress is het meestgebruikte contentmanagementsysteem ter wereld en geniet grote populariteit onder zowel beginners als ervaren gebruikers. Het is een gratis platform dat gemakkelijk te gebruiken is en talloze mogelijkheden biedt voor het bouwen en beheren van websites. Of je nu een persoonlijke blog, een professionele zakelijke website of een e-commerceplatform wilt opzetten, WordPress is de ideale keuze.

WordPress populariteit

Een van de grootste voordelen van WordPress is de enorme gemeenschap van ontwikkelaars, thema-ontwerpers en plugin-makers die ervoor zorgen dat het platform voortdurend wordt onderhouden en verbeterd. Hierdoor heb je toegang tot duizenden gratis en premium thema’s en plugins die je kunt gebruiken om je website naar eigen wens vorm te geven en functionaliteit toe te voegen.

WordPress biedt ook uitgebreide mogelijkheden voor maatwerk. Je kunt de code van je website aanpassen en thema’s en plugins volledig aanpassen aan je specifieke behoeften. Dit maakt WordPress een flexibel en schaalbaar platform dat kan groeien en evolueren naarmate je website groeit.

Thema’s en plugins

Voordelen van WordPress thema’sVoordelen van WordPress plugins
Maatwerk en personalisatieUitbreiding van functionaliteit
Responsief designSEO-optimalisatie
Kant-en-klare ontwerpenGebruiksgemak

WordPress is een krachtig en veelzijdig platform dat voortdurend wordt bijgewerkt en verbeterd. Met een breed scala aan thema’s, plugins en maatwerkmogelijkheden kun je jouw ideale website maken en gemakkelijk beheren.

Kortom, WordPress is de beste keuze voor zowel beginners als ervaren gebruikers. Het is gratis, gemakkelijk te gebruiken en biedt eindeloze mogelijkheden voor het maken van prachtige websites. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudige blog of een geavanceerd e-commerceplatform, met WordPress ben je verzekerd van een solide en betrouwbaar contentmanagementsysteem.

Heb je nog webhosting en een domeinnaam nodig?

Voordat je WordPress kunt installeren, heb je webhosting en een domeinnaam nodig. Webhosting is de service die ervoor zorgt dat jouw website op het internet beschikbaar is. Een domeinnaam is het adres van je website, zoals www.jouwwebsite.nl.

Er zijn verschillende webhostingpakketten beschikbaar, afhankelijk van jouw behoeften. Sommige hostingproviders bieden pakketten aan waarbij WordPress al klaargezet is, wat het installatieproces vereenvoudigt. Als je liever meer controle wilt hebben over de installatie, kun je ervoor kiezen om apart webhosting en een domeinnaam te bestellen en WordPress handmatig te installeren.

Het is belangrijk om een betrouwbare hostingprovider te kiezen die goede prestaties, beveiliging en klantenservice biedt. Vergelijk verschillende aanbieders en kijk naar de specificaties en prijzen van hun hostingpakketten voordat je een keuze maakt. Zorg er ook voor dat de hostingprovider voldoende opslagruimte en bandbreedte biedt voor jouw website.

Overweeg ook de domeinnaam die je wilt gebruiken voor je website. Het is belangrijk dat deze relevant is voor je bedrijf of niche en gemakkelijk te onthouden is voor je bezoekers. Je kunt een domeinnaam bestellen bij verschillende registrars. Controleer of de gewenste domeinnaam nog beschikbaar is en registreer deze voordat iemand anders deze claimt.

Conclusie

De installatie van WordPress is een belangrijke stap om aan de slag te gaan met het bouwen van je eigen website. Met behulp van de stappen in dit artikel kun je WordPress eenvoudig en snel installeren op jouw website. Met WordPress heb je de mogelijkheid om een krachtige en veelzijdige website te bouwen, zonder dat daar programmeerkennis voor vereist is.

Door WordPress te downloaden, een MySQL-database aan te maken, de bestanden naar je server te uploaden, de WP-config.php in te stellen en WordPress te installeren, ben je klaar om te beginnen met het ontwikkelen van je website. Met de populariteit van WordPress en de beschikbaarheid van talrijke thema’s en plugins, kun je jouw website volledig aanpassen aan jouw wensen en behoeften.

Heb je nog vragen of hulp nodig bij het installeren van WordPress? Dan kun je altijd terecht bij de handleidingen en ondersteuning van WP Handleiding. Start vandaag nog met het bouwen van je eigen WordPress-website en ontdek de eindeloze mogelijkheden die het platform te bieden heeft!

FAQ

Hoe installeer je WordPress?

Om WordPress te installeren, moet je de volgende 5 stappen volgen:

Stap 1: Hoe download je de nieuwste versie van WordPress?

Je kunt de nieuwste versie van WordPress gratis downloaden vanaf de website van WordPress. Je kunt zowel de Nederlandse als de Engelstalige versie downloaden, afhankelijk van jouw voorkeur.

Stap 2: Hoe maak je een MySQL-database aan?

Om een MySQL-database aan te maken, moet je inloggen op je DirectAdmin account en naar de MySQL Management sectie gaan. Daar kun je een nieuwe database aanmaken met behulp van de gegeven inloggegevens van je webhost.

Stap 3: Hoe upload je de WordPress bestanden naar je server?

Je kunt de WordPress bestanden uploaden naar je server met behulp van een FTP-programma zoals FileZilla. Je moet inloggen op je server met de inloggegevens die je van je webhost hebt ontvangen en de WordPress bestanden uploaden naar de ‘public_html’ map op je server.

Stap 4: Hoe stel je WP-config.php in?

Om het WP-config.php bestand in te stellen, moet je naar www.jouwwebsite.nl/wp-admin/install.php gaan, op ‘Create a Configuration File’ klikken en de stappen doorlopen om de juiste database naam, gebruikersnaam, wachtwoord en database host in te vullen.

Stap 5: Hoe installeer je WordPress?

Nadat je het WP-config.php bestand hebt ingesteld, kun je WordPress installeren door naar de domeinnaam te gaan waarop je WordPress hebt geïnstalleerd. Daar krijg je een WordPress installatiescherm te zien waar je de gevraagde gegevens moet invullen. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld, kun je op ‘WordPress Installeren’ klikken en is de installatie voltooid.

Heb je hulp nodig bij het installeren van WordPress?

Als je hulp nodig hebt bij het installeren van WordPress, kun je het e-book “WordPress Installeren” van WP Handleiding aanschaffen. In dit e-book wordt stap voor stap uitgelegd hoe je WordPress op de juiste manier kunt installeren op je eigen domeinnaam. Bij aanschaf ontvang je ook 6 maanden gratis updates van de handleiding.

Waarom WordPress gebruiken?

WordPress is het meestgebruikte contentmanagementsysteem ter wereld en heeft vele voordelen. Het is gratis en gemakkelijk te gebruiken, met talrijke beschikbare thema’s en plugins. Bovendien wordt WordPress voortdurend onderhouden, met regelmatige updates en verbeteringen.

Heb je nog webhosting en een domeinnaam nodig?

Ja, voordat je WordPress kunt installeren, heb je webhosting en een domeinnaam nodig. Je kunt ervoor kiezen om een pakket te bestellen waarbij WordPress al klaargezet wordt, of je kunt apart webhosting en een domeinnaam bestellen en WordPress handmatig installeren.

Wat is de conclusie van dit artikel?

Door de stappen in dit artikel te volgen, kun je WordPress gemakkelijk en snel installeren op jouw website. Met WordPress heb je de mogelijkheid om een krachtige en veelzijdige website te bouwen, zonder dat daar programmeerkennis voor vereist is. Start vandaag nog met het bouwen van je eigen WordPress-website!

Bron Links

Picture of NRwebdesign

NRwebdesign

Marketing & Webdesign

Samenwerken?

Wacht niet langer! Neem nu vrijblijvend contact op en begin aan jouw reis naar een succesvolle online aanwezigheid.
Website laten maken, offerte aanvragen
×
Vragen ? chat met ons!

Klik op een van onze onderstaande contactpersonen om te chatten via WhatsApp

×